Kockutbildning
Restaurang och Livsmedel
Klassrum, dag, 1650 poäng
Restaurang- och livsmedelsutbildningen är en gymnasial yrkesutbildning som omfattar ett paket med ett antal olika kurser fördelat över flera studieperioder.
Minst 15% av utbildningen består av arbetsplatsförlagt lärande (APL) då skolan ordnar en handledare för dig på en arbetsplats inom lämplig verksamhet där du får arbeta med kursmålen i arbetslivet. Praktiken sker vanligtvis i perioder om fyra veckor på heltid och är obligatorisk. APL måste genomföras av alla även om du redan arbetar eller har arbetat inom restaurang- eller livsmedelsbranschen.
1500 poäng innebär heltidsstudier och kräver 40 timmars arbete (20 poäng) per vecka. Utbildningen är studiemedelsberättigande genom CSN.
Undervisning sker både i klassrum och i skolans restaurangkök. Det unika med utbildningen är att du som elev får praktisera dina kunskaper i skolans personal- och elevmatsal, som kock, kallskänka men även som serveringspersonal.
Det här kan du förvänta dig av utbildningen:
- Utbildningen är riktad mot anställningar som kock eller som kallskänka inom restaurang- och livsmedelsbranschen i en privat eller offentlig verksamhet.
- Du lär dig att arbeta med både kalla och varma rätter inom det nordiska skafferiet och utbildningen ger dig goda kunskaper om livsmedel, näringslära, specialkost, hygien samt etiska frågor inom hela livsmedelskedjan. Du kommer att ges färdigheter att arbeta med både traditionella och moderna hantverksmässiga metoder samt praktisera kundbemötande. Unikt för utbildningen är att du även ges fördjupade kunskaper inom vegetarisk matlagning samt hantering av närodlade råvaror i säsong.
- Under utbildningen lär du dig planera, genomföra och utvärdera din matlagning för att du ska kunna ta ansvar, bli kvalitetsmedveten och skaffa dig god företagsekonomisk förståelse.
- Den praktiska delen av utbildningen skapar goda möjligheter till att knyta kontakter med arbetsgivare och ofta leder det till anställning.
- Att arbeta inom restaurang och livsmedelsbranschen är spännande och varierande samtidigt som det ställer krav på professionalitet och kompetens med välutvecklad förmåga att kommunicera och bygga relationer med dina kollegor på din arbetsplats. Ett serviceinriktat sinne och gott kundbemötande är en mycket viktig faktor.
https://www.sodertalje.se/skola-och-forskola/utbildning-for-vuxna/vuxenutbildningen/utbildningarochkurser/Yrkesutbildningar/
Förkunskapskrav
Du behöver ha läst klart grundläggande svenska som andra språk eller gått klart grundskolan. Vi ber dig att infoga ALLA dina tidigare gymnasiala betyg när du söker utbildningen.
Obs! Obligatoriskt nivåtest för alla som söker kurspaketen: Vård och omsorg, Barnskötare/elevassistent och Restaurang och livsmedelsutbildningen, sedan januari 2019.
-
Efter ansökan kommer du att kallas till nivåtest på Vuxenutbildningen i Södertälje, via den e-postadress som du skrivit i din ansökan.
-
Nivåtestet säkerställer att du har tillräckliga förkunskaper i svenska språket för att klara av yrkesutbildning på gymnasial nivå.
-
Om ditt nivåtest visar att du inte har tillräckliga förkunskaper kommer du att antas till en studieförberedande orienteringskurs (tio veckor) där du läser yrkesrelaterad svenska. Därefter börjar ditt kurspaket. Orienteringskursen är studiemedelsberättigande genom CSN.
Läs mer om nivåtest: https://www.sodertalje.se/skola-och-forskola/utbildning-for-vuxna/vuxenutbildningen/nivatest/
Ämnes-/kursplan
RLXAAR
Bilaga
Anmälningskod
RLKOCK-KSO-KD*
Skolform
Gymnasial utbildning
Extern länk
Om Vuxenutbildningen (Länk till extern sida.)
Kurser (15 st)
- Bageri 1 (BAGBAG01)
- Hygien (HYGHYG0)
- Livsmedels- och näringskunskap 1 (LIVLIV01)
- Mat och dryck i kombination (MACMAT0)
- Matlagning 1 (MALMAL01)
- Matlagning 2 (MALMAL02)
- Matlagning 3 (MALMAL03)
- Matlagning 4 (MALMAL04)
- Specialkoster (MALSPE0)
- Branschkunskap inom restaurang och livsmedel (MÅTBRC0)
- Samhällskunskap 1a1 (SAMSAM01a1)
- Servering 1 (SERSER01)
- Service och bemötande 1 (SEVSEV01)
- Svenska som andraspråk 1 (SVASVA01)
- Svenska 1 (SVESVE01)