Kockutbildningen - Klassrum dag
Restaurang och Livsmedel
Klassrum, dag, 1650 poäng
Kockutbildningen vänder sig till dig som önskar arbeta inom restaurang – och livsmedelsbranschen. Det unika med vår utbildning är att den är inriktad mot det Nordiska skafferiet med koppling till vegetarisk matlagning samt närodlat i säsong.
Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta med matlagning i en privat eller offentlig verksamhet. I din yrkesroll är dina kunskaper kring ett arbete med kalla och varma rätter mycket viktiga. Samtidigt krävs det att du har en välutvecklad förmåga att kommunicera och bygga relationer med dina kollegor på din arbetsplats. Arbetet är spännande och varierande samtidigt som det ställer krav på professionalitet och kompetens.Du kommer att ha möjlighet att arbeta inom en rad olika verksamheter där inriktningen och arbetsuppgifterna varierar. Du förväntas även att kunna samverka, samarbeta, planera, genomföra och utvärdera din matlagning. Det ställs höga krav på ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse. Kundbemötande är en mycket viktig faktor, likaväl som dina färdigheter att arbeta med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder. Inom ditt framtida arbete läggs stor vikt vid dina kunskaper om livsmedel, hygien, näringslära och specialkoster, samt etiska frågor inom hela livsmedelskedjan.
Utbildningen omfattar 1650 poäng och ges på heltid. Utbildningen är CSN-berättigad och behörighetskravet är att du ska ha betyg i svenska eller svenska som andra språk på grundläggande nivå.
I utbildningen finns tre APL perioder, 4 veckor per period. Det innebär att du paras ihop med en handledare som du får följa i en lämplig verksamhet för att kunna arbeta med kursmål ute i arbetslivet.
Förkunskapskrav
Du behöver ha läst klart grundläggande svenska som andra språk eller gått klart svensk grundskola, årskurs 1-9. Vi ber dig att infoga ALLA dina tidigare gymnasiala betyg när du söker utbildningen.
Obs! Obligatoriskt nivåtest för alla som inte gått svensk grundskola, årskurs 1-9.
- Efter ansökan kommer du att kallas till ett digitalt nivåtest via den e-postadress som du skrivit i din ansökan.
- Nivåtestet säkerställer att du har tillräckliga förkunskaper i svenska språket för att klara av yrkesutbildning på gymnasial nivå.
- Om ditt nivåtest visar att du inte har tillräckliga förkunskaper kommer du att antas till en studieförberedande orienteringskurs (tio veckor) där du läser yrkesrelaterad svenska. Därefter börjar ditt kurspaket. Orienteringskursen är studiemedelsberättigande genom CSN:
Läs mer om nivåtest:
https://www.sodertalje.se/skola-och-forskola/utbildning-for-vuxna/vuxenutbildningen/nivatest/
Ämnes-/kursplan
RLXAAR
Bilaga
Anmälningskod
RLKOCK-KSO-KD
Skolform
Gymnasial utbildning
Extern länk
Om yrkesutbildningen (Länk till extern sida.)
Kurser (15 st)
- Bageri 1 (BAGBAG01)
- Hygien (HYGHYG0)
- Livsmedels- och näringskunskap 1 (LIVLIV01)
- Mat och dryck i kombination (MACMAT0)
- Matlagning 1 (MALMAL01)
- Matlagning 2 (MALMAL02)
- Matlagning 3 (MALMAL03)
- Matlagning 4 (MALMAL04)
- Specialkoster (MALSPE0)
- Branschkunskap inom restaurang och livsmedel (MÅTBRC0)
- Samhällskunskap 1a1 (SAMSAM01a1)
- Servering 1 (SERSER01)
- Service och bemötande 1 (SEVSEV01)
- Svenska som andraspråk 1 (SVASVA01)
- Svenska 1 (SVESVE01)